Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaggy z Chlumčanské doliny fenka MOK

19. 9. 2012

Fenku MOK Jaggy z Chlumčanské doliny jsme si přivezli dne 3.5.2012 z Přestavlk od stejného chovatele jako je Berry.

Toto byl záměr a i spojení bylo velmi pečlivě a dlouho vybírané.Fenka byla janá již od počátku,ale psík????

Hlavním důvodem proč právě Bono Cor z Bolatic byla jeho všestranná práce, výborné pracovní výsledky,využití pro práci a předci,kteří významně zasáhli do počátků chovu MOK v Čechách,když ještě toto plemeno více jak na výstavy bylo využíváno v myslivosti. Velikost,typ,povaha,práce....

Ti co mě již znají,vědí,že více jak na kyčle,což je v poslední době velký trend a výstavy se dívám na práci,kterou v poslední době plemeno MOK předvádí.Bohužel, až na pár vyjímek jsou tato plemena uchovňována pouze se základníma zkouškama a kvalita jejich výkonu jde od 10 k 5ti  MOK směřuje k tomu,aby se z tohoto plemene stal pes spíše než pracovní,výstavní a společenský.

Jaggy pochází z předků ,zde za zmínku určitě stojí CHS z Chlumčanské doliny, Meryben,CHS od Mochovské výmoly,Garamparty,CHS z Komáří hůrky,z Čejkovské tvrze,z Pompejské kolonády, Demeter,z Tismenic,Splněný sen....atd. Tedy chovatelské stanice ČR,SR a Maďarska.

Moc si přeji a vlastně nejen já,aby Jaggy dělala čest svým předkům,původnímu plemenu MOK na poli pracovním a třeba i někdy (podle kyčlí) zasáhla do chovu a trochu přispěla k tomu,aby se plemeno MOK zase stalo součástí myslivců.